Maattabellen en tips

Onze maattabellen kunnen verschillen van andere zelfmaakmodebladen. Daarom is het van belang dat de maten goed genomen worden.

Bekijk eerst wat je wilt maken. Bij een bovenstuk (blouse, tuniek, shirt, jas) ga je uit van de bovenwijdte, die horizontaal over het breedst van de buste wordt gemeten. Maak je een onderstuk (rok, broek) dan ga je uit van de gemeten heupwijdte, die horizontaal over het breedst van de heupen en billen wordt gemeten. Meet daarna de taillewijdte op het smalst van je lichaam, dat kan dus hoger zijn dat dat je je rokken of broeken graag draagt! Pas daarna het patroon aan door een beetje van de bovenwijdte of heupwijdte af te halen of bij te tekenen. Heb je bijgetekend en is de bovenwijdte iets meer geworden, pas dan ook de (vertikale) mouwnaad aan. De taille meet je na en pas je aan op jouw maat. Maak je een jurk of jas, dan ga je uit van de bovenwijdte en pas je de taille en heupen aan.

We geven op elk patroon aan hoe wijd een patroon is of hoeveel de taille is verlaagd of verhoogd, dan kan je het patroon beter op jouw maat maken. Let ook op de lengtematen. Onze patronen gaan uit van een dameslengte van 1.68 m met een ruglengte van 40 cm. Ben je groter of kleiner dan moet je het patroon aanpassen. Bij groter/langer (broek) knip je de kniebreedte door en verlengt daar de benen, bij kleiner/korter vouw je op de knie in. Bij een rok kan je dat op de heup doen. Bij langere armen knip je op de ellebooglijn het patroon door en leg je daar ruimte tussen, bij korter vouw je daar in. Een aanpassing van de ruglengte doe je onder het armsgat, let op dat je dat dan ook bij het voorpand doet!

Fifty Ways geeft uitgebreid les in het op maat maken van kleding. Misschien wil je meer weten, maar wil je geen abonnement. Dan kan je intekenen op een naaizaterdag (workshopdag op zaterdag). De naaizaterdagen zijn meestal elke tweede zaterdag van de maand. Kijk ook op onze website fiftyways.nl